برگزاری مجموعه رویدادهای متخصصان ایرانی بازگشته به کشور (مابک)

برگزاری مجموعه رویدادهای متخصصان ایرانی بازگشته به کشور (مابک)

با عنایت به طرح «همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور» و استفاده حدود 1000 نفر از این متخصصان از تسهیلات بلند مدت طرح مذکور، نیاز به آشنایی هرچه بیشتر این متخصصان باهم جهت بهره مندی ازتواناییها و مهارتهای یکدیگر و استفاده از ظرفیت با القوه این افراد به شدت در جامعه احساس میشود. لذا موسسه توسعه دانش فردای ایرانیان (ایران نالج) اقدام به طراحی و برنامه ریزی مجموعه رویدادهایی متمرکز برای این افراد با هدف آشنایی ایشان باهم و همچنین فرهنگ سازی بین مردم و مسئولین از طریق در اختیار قراردادن تجربیات و دانش این متخصصان با یکدیگر نمود. مجموعا 13 رویداد برای سال 97 این افراد برنامه ریزی گردیده است که اولین رویداد آن «نشست صمیمی متخصصان ایرانی بازگشته به کشور (مابک)» میباشد.

پس از ارائه طرح به مجموعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و موافقت ضمنی آن معاونت محترم با کلیت آن، اتاق فکر این رویداد با حضور فعالین در این حوزه تشکیل گردید. اولین رویداد از مجموعه این رویدادها با عنوان«نشست صمیمی متخصصین ایرانی بازگشته به کشور (مابک)»، در تاریخ 11 مرداد ماه 97، در محل پژوهشکده انرژی دانشگاه صنعتی شریف و با حضور جمعی از متخصصین ایرانی بازگشته به کشور و جمعی از مسئولین و صاحبان تصمیم از سوی شرکت‌های مطرح، صندوق‌ها، VCها، موسسات سرمایه‌گذاری، مدیران و مشاوران نهادهای دولتی، با همت موسسه توسعه دانش فردای ایرانیان (ایران نالج) برگزار گردید.

کلیت آن، اتاق فکر این رویداد با حضور فعالین در این حوزه تشکیل گردید. اولین رویداد از مجموعه این رویدادها با عنوان«نشست صمیمی متخصصین ایرانی بازگشته به کشور (مابک)»، در تاریخ 11 مرداد ماه 97، در محل پژوهشکده انرژی دانشگاه صنعتی شریف و با حضور جمعی از متخصصین ایرانی بازگشته به کشور و جمعی از مسئولین و صاحبان تصمیم از سوی شرکت‌های مطرح، صندوق‌ها، VCها، موسسات سرمایه‌گذاری، مدیران و مشاوران نهادهای دولتی، با همت موسسه توسعه دانش فردای ایرانیان (ایران نالج) برگزار گردید.

ثبت نام:

موسسه ایران نالج اقدام به فیلتر کردن لیست 1000 نفره متخصصین بازگشته به کشور و دعوت از 186 نفر از این افراد از طریق تماس تلفنی، تماس از طریق شبکه های اجتماعی و همچنین استفاده از ایمیل نمود. مبنای انتخاب این افراد، فعالیت آنها در راستای تاسیس شرکتهای دانش بنیان، انجام فعالیت‌های فناورانه و حضور در فضای غیر آکادمیک ایران بود. با توجه به اظهار علاقه شماری از متخصصین بازگشته به کشور به حضور در این رویداد، تصمیم به عمومی سازی ثبت نام این رویداد برای هر 1000 نفر گرفته شد و لینک ثبت نام از طریق گروه تلگرامی متشکل از این افراد فرستاده شد.در مجموع 110 نفر از این افراد در رویداد فوق الذکر ثبت نام کردند که در روز رویداد 75 نفر از افراد ثبت نامی در رویداد حضور یافتند.

همزمان با فرآیند ثبت نام از متخصصان ایرانی بازگشته به کشور، جلسات با سازمانها و نهادهای فعال در زمینه استارت آپها و حوزه کارآفرینی برای حضور در این رویداد برگزار گردید. در مجموع از 154 شرکت، سازمان و نهاد برای حضور در این رویداد دعوت به عمل آمد که 65 نفر از آنها در رویداد شرکت کردند.

لیست ثبت نام کنندگان در رویداد و وضعیت حضور آنها به شرح ذیل می‌باشد:

در این رویداد 75 نفر از مابک، 55 نفر از فعالان زیست‌بوم اقتصاد دانش‌بنیان، 10 نفر از مسئولین دولتی و 20 نفر عوامل اجرایی شرکت داشتند.

جلسات همفکری:

همزمان با ثبت نام متخصصین بازگشته به کشور در رویداد، موسسه ایران نالج اقدام به برگزاری جلسات همفکری با افراد ثبت نام کننده در رویداد نمود تا بتواند با استفاده از نظرات آنها در تولید محتوا و بررسی و رفع دغدغه های آنها در رویداد اقدام نماید. در این سلسه جلسات 30 نفر از متخصصان شرکت نمودند که خلاصه نظرات و دغدغه های آنها به شرح ذیل می‌باشد:

 1-داشتن تیم های قوی حل مسئله و اجرا در سازمانها و وزارتخانه ها

2-جذب متخصصان به صورت رسمی و دائمی و تبدیل وضعیت ناپایدار و موقت آنها از محقق پسا داکتری به هیات علمی

3-تبدیل تمام و یا بخشی از ظرفیت و پتانسیل مراکز تحقیقاتی و پژوهشکده های متعدد کشور به واحدهای R&D صنعت، کشاورزی و … و استفاده از ظرفیت های متخصصین (مقیم و غیرمقیم)

4-ایجاد شبکه متخصصین در حوزه های مختلف در راستای حل مشکلات اولویت دار

5-ایجاد شبکه مجازی و وبسایت متخصصین جهت معرفی، تعامل و ارتباط موثر با یکدیگر

6-پیشنهاد اولیه تشکیل یک صندوق مالی اختصاص یافته به نخبگان بازگشته به منظور تسریع و تسهیل امور پیاده سازی ایده و تاسیس شرکت دانش بنیان با دریافت حمایت از دستگاه ها و نهادی مالی و سرمایه گذاری کشور

7- پویا شدن و هدفمند شدن سیستم سربازی نخبگان بازگشته به کشور

8- تخصیص بودجه مناسب با توجه به وضعیت ناپایدار ارزی کشور

تهیه کتابچه:

جهت آشنایی شرکت‌کنندگان در رویداد با یکدیگر و برنامه‌ریزی جهت ملاقات این افراد با هم، موسسه ایران‌نالج اقدام به تهیه کتابچه‌ی معرفی افراد ثبت‌نام‌کننده در رویداد و ارسال آن به ایمیل شخصی افراد، یک روز قبل از رویداد نمود. نسخه‌ی به‌روزآوری شده‌ی آن را می‌توانید از آدرس اینترنتی  https://iranknowledge.net/elites-report/دانلود و مطالعه فرمایید.

محتوای تصویری رویداد:

موسسه ایران نالج جهت تهیه محتوای تصویری این رویداد با گروه تصویربرداری فضیله همکاری نمود که حاصل آن تهیه 3 کلیپ پیش از برگزاری رویداد و همچنین 2 کلیپ 5 دقیقه ای و 30 دقیقه ای از روز رویداد میباشد.

جهت تهیه این کلیپ ها با خانم دکتر سارا پهلوان عضو تیم تحقیقاتی موسسه رویان، و آقای دکتر مروتی عضو هیئت علمی دانشگاه خاتم، آقای مهندس امید اخوان مشاور کسب و کار و جناب آقای دکتر بهرام صلواتی دبیر شبکه مهاجرت خاورمیانه از متخصصین بازگشته به کشور و همچنین جناب آقای مهندس حسینی از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مصاحبه انجام شد.

کلیپ‌های تهیه شده در این رویداد را می‌توانید از طریق لینک‌های زیر در آپارات مشاهده نمایید:

رفت و برگشت:

اسنپ، با خدمات ویژه‌ی سفرهای اشتراکی (Ride Sharing) خود برای 12 نفر از درخواست‌کنندگان این امکان را فراهم آورد تا بتوانند در مسیر رفت و برگشت با هم بیشتر معاشرت نمایند.

پذیرایی:

با توجه به زمان در نظر گرفته شده برای این رویداد، 2 وعده صبحانه و ناهار برای پذیرایی اصلی و همچنین 1 وعده میان وعده برای شرکت کنندگان در رویداد در نظر گرفته شد که با شرکت فینگر فود قرارداد بسته شد.

امور اجرایی:

با توجه به محتوای رویداد، محتوای تبلیغاتی و بصری آن توسط واحد هنری مجموعه طراحی و تولید گردید و 1 روز قبل از رویداد در محل برگزاری اجرایی گردید که شامل برپایی نمایشگاه رویدادهای آینده، طراحی کلاسهای برگزاری نشست های تخصصی، برپایی میز پذیرش و پاپ آپ، طراحی و اجرای دکور سالن اصلی همایش، طراحی و چاپ کارتهای پذیرش و همچنین هدایا و گواهینامه های سخنرانان میباشد.

خبررسانی:

موسسه ایران نالج در روز رویداد میزبان 12 خبرگزاری دولتی و غیر دولتی جهت اطلاع رسانی و پوشش خبری این رویداد به صورت نوشتاری و بصری بود که اسامی آن در ذیل می‌آید:

  1. واحد مرکزی خبر
  2. باشگاه خبرنگاران جوان
  3. خبرگزاری مهر
  4. خبرگزاری ایرنا
  5. خبرگزاری دانشجو
  6. خبرگزاری موج
  7. خبرگزاری ایلنا
  8. شبکه خبر
  9. شبکه افق
  10. شبکه ایران کالا
  11. شبکه العربیه
  12. شبکه پرس تی وی

پذیرش:

همکاران ما در موسسه ایران نالج از ساعت 7:30 صبح مشغول پذیرش افراد شدند. کارت شناسایی افراد در رنگهای مختلف تهیه شده بود که هر رنگ نشانگر پنل تخصصی افراد و به شرح ذیل می‌باشد:

1-رنگ زرد اتاق کیمیا

2-رنگ نارنجی اتاق شهر تکنولوژی

3-رنگ قرمز اتاق شهر پایدار

4-رنگ آبی اتاق سلامت

5-رنگ سبز اتاق زمین

6- رنگ بنفش تیم اجرایی

7- رنگ خاکستری میهمانان دولتی

  در کارت شناسایی شرکت‌کنندگان برگه‌ای وجود داشت که در آن به هر فرد پیشنهاد گردیده بود بهتر است با چه کسانی ارتباط بگیرد. تمامی وعده‌های غذایی به صورت خودپذیرایی صورت گرفتند تا افراد بتوانند همچنان به شبکه‌سازی خود ادامه دهند.

سخنرانیها:

  • ابتدا سیاوش خالدان، مدیرعامل موسسه ایران‌نالج به ارائه گزارش رویداد، ماهیت و لزوم شبکه‌سازی بین مابک پرداخت.
  • سپس حجت الاسلام و المسلمین مرتضوی، ریاست محترم دبیرخانه نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور دانشجویان ایرانی خارج از کشور، به ایراد سخنرانی برای جمع حاضر پرداختند. ایشان با اشاره به جزیره‌ای بودن فعالیت‌هایی که برای استفاده از ظرفیت متخصصین بازگشته به کشور صورت می‌گیرد، بر لزوم سازمان‌یافته‌تر شدن این افراد، سازمان‌ها و نهادهای مربوطه برای عارضه‌یابی و حل مشکلات موجود پرداختند و با اعلام حمایت آن نهاد محترم از بازگشت متخصصین ایرانی به کشور و استفاده از ظرفیت آن‌ها در ساختن کشور، آمادگی خود را جهت انجام هرگونه کمک به این افراد بیان نمودند.
  • در این زمان، دکتر بهرام صلواتی نتایج تحقیقات خود در زمینه‌ی بازگشت متخصصان ایرانی به میهن را بیان نمودند.
  • سخنران بعدی نشست جناب آقای دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری بودند. ایشان با اشاره به این که باید کسب و کارهای نوپا را ترویج کنیم افزودند: یک بخش از زیست‌بوم کنونی ما، شما تحصیل‌کرده‌های خارج از کشور هستید که نوآوری، ​ابتکار و دانش را به اقتصاد تبدیل می کنید. ایشان با اشاره به این که بسیاری از استارتاپ‌های موفق را بسیاری از کسانی در کشور راه‌اندازی کرده‌اند که از خارج از وطن بازگشته‌اند، گفت: شما ایده های خوب را در کشور بومی‌سازی کردید. وی در سخنانش به این نکته تاکید نمود که اگر اسنپ در ایران به راه نمی‌افتاد اوبر وارد ایران می‌شد.
  • سپس سه نفر از متخصصین ایرانی بازگشته به کشور به بیان تجربیات و نظرات خود در ارتباط با زندگی در ایران و خارج از کشور پرداختند. محسن حاتمی مدیرعامل اپلیکیشن استادکار، دکتر پوریا درنی همدانی استادیار دانشگاه اوترخت هلند (به صورت تماس اینترنتی) و خانم حانیه محمدی مشاور معاون وزیر کار به ایراد سخنرانی پرداختند.
  • سپس دکتر رضا کلانتری‌نژاد موسس و مدیر شتاب‌دهنده شزان به تبیین اجزای نظام نوآوری فناورانه علمی و نیازهای کشور به حلقه‌های مفقوده آن پرداختند.

نشست های تخصصی جانبی:

شرکت‌کنندگان در رویداد در 5 اتاق تخصصی «تکنولوژی، سلامت، زمین، شهر پایدار و کیمیا» به معرفی خود و آشنایی با دیگر متخصصین حاضر در رویداد پرداختند. هدایت این مکالمات را به ترتیب امید اخوان، رضا کلانتری‌نژاد، محمد رضا هاشمی، محمد رضا سبحان، محمد گنجی و آزاده کریمی بر عهده داشتند. گردانندگان این 5 اتاق، نتایج جمع‌بندی بحث‌های گروه خود را در اختیار ایران‌نالج قرار دادند که در اختیار شرکت‌کنندگان قرار خواهد گرفت. در هر نشست یک برد ارتباطی در نظر گرفته شده بود که هر شخص شماره خود را در کنار شماره افرادی که فرصت نکرده است با آنان ارتباط بگیرد، یادداشت نماید.

پنل بحث گروهی:

آخرین برنامه، پنل گفتگو با حضور 4 مابک به هدایت کاوه یزدی‌فرد، مدیر نوآوری‌های شهری سازمان ICT شهرداری تهران برگزار گردید و افراد حاضر در پنل (مازیار رضایی، نرگس حاجی‌ملادرویش، نیما معینی و یاسمین افشار) به بیان تجربیات خود از زندگی در خارج از کشور، دلایل بازگشت به کشور و راهکارهای استفاده از ظرفیت مابک پرداختند.

همکاران ما در برگزاری رویداد:

  1. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با حمایت‌های مادی و معنوی خود از این رویداد زمینه‌های برگزاری هر چه بهتر این رویداد را فراهم آوردند. جناب آقای دکتر ستاری، افتخار سخنرانی در این رویداد را نیز دادند.
  2. نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور ارتباط با دانشجویان و اساتید ایرانی خارج از کشور: جناب آقای حجت‌الاسلام و المسلمین مرتضوی افتخار سخنرانی و اعلام حمایت از مابک را به ما دادند.
  3. باشگاه کارآفرینی تیوان: دوستان ما در باشگاه کارآفرینی تیوان هماهنگی‌های لازم جهت اجرای برنامه در پژوهشکده انرژی دانشگاه صنعتی شریف را فراهم آوردند و در تیم اجرایی این رویداد به صورت داوطلبانه ایفای نقش نمودند.
  4. شبکه مهاجرت خاورمیانه: این شبکه، با رسالت پژوهش و تصمیم‌سازی مدیریتی برای سیاستگذاران در زمینه مهاجرت در حوزه‌ی جغرافیایی خاور میانه، از همه مدعوین فرهیخته و اعضای شبکه مابک دعوت می‌نماید تا از نمایشگاه محصولات پژوهشی خود در محل دبیرخانه (واقع در پژوهشکده سیاستگذاری علم، فناوری و صنعت دانشگاه صنعتی شریف) دیدن فرمایند.
  5. اسنپ: سامانه حمل و نقل اسنپ اقدام به اجرای طرح Ride Sharing اختصاصی با اتومبیل‌های لوکس برای 12 نفر از شرکت‌کنندگان در رویداد نمود. بر این اساس هر 3 نفر از شرکت‌کنندگان با یک سرویس اسنپ از خانه تا محل برگزاری رویداد و بالعکس حمل‌ونقل نمودند.
  6. اسنپ‌فود: سامانه اسنپ فود به کلیه شرکت کنندگان در رویداد کد تخفیف 50% تا سقف 20000 تومان خرید تا پایان تابستان ارائه نموده است که کد اختصاصی هر فرد از طریق ایمیل ارسال گردیده است.
  7. ایوند: سامانه ایوند اقدام به ساخت پنل اختصاصی رویداد مابک نموده است که بر اساس آن شرکت‌کنندگان در رویداد می‌توانند با دانلود اپلیکیشن و ثبت‌نام در آن، با دیگر شرکت‌کنندگان در رویداد آشنا شده، معاشرت نموده و از خدمات آن بهره‌مند شوند.
  8. پروفایل: دوستان ما در پروفایل علاوه بر کمک‌های فکری و اجرایی ارزشمندشان پیش و حین رویداد، در حاشیه رویداد نیز، اقدام به ضبط کلیپ‌هایی از افراد شرکت‌کننده در رویداد تحت عنوان «دغدغه من» نمودند که در اولین فرصت اقدام به پخش آن در فضای مجازی خواهند نمود.

ضمناً سامانه پروفایل‌دیجیتال به عنوان رسانه‌ی اطلاع‌رسانی جمعی رویدادها و گزارش‌های پروژه‌ی شبکه‌سازی مابک معرفی می‌گردد. پیشنهاد می‌نماییم از طریق آدرس اینترنتی https://profile.ir/iranknowledge در این سامانه ثبت‌نام نموده و اتفاقات مابک را از طریق انجمن ایجاد شده توسط موسسه دنبال نمایید. می‌توانید از این طریق نیز با سایر اعضای شبکه‌ی مابک آشنا شده یا ارتباط برقرار نمایید.

به منظور اطلاع از رویدادهای آتی مابک اینجا کلیک کنید.