در راستای برگزاری سلسله رویدادهای مابک (#مابک_با_مسئولین)، موسسه توسعه دانش فردای ایرانیان (ایراننالج) با همکاری نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور دانشجویان خارج از کشور در تلاش برای ایجاد بستری مناسب جهت ارتباط هدفمند نخبگان و متخصصان کشورهای منطقه با یکدیگر در فضایی خلاقانه و نوآور، اولین همایش توسعه همکاری نخبگان ایرانی خارج از کشور و نخبگان جمهوری عراق را در تاریخ 9 اسفند ماه 97 و با حمایت و مشارکت سازمانها و وزارتخانههای متعددی نظیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دبیرخانه شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور وزارت امورخارجه، شورای عالی انقلاب فرهنگی، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، بنیاد ملی نخبگان و همچنین سفارت جمهوری عراق در ایران با رویکرد ایجاد و توسعه ارتباطات و همکاری میان متخصصان منطقه برگزار نمود.
در این رویداد به معرفی بسترهای موجود در کشور عراق برای حضور و فعالیت جامعه علمی و فناوری ایران و همچنین رونمایی و معرفی از طرح تعاملات دانشبنیان ایران و کشورهای منطقه انجام شد.
شرح رویداد:
مراسم در ساعت 9 صبح و با پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران آغاز گردید. سپس مراسم با قرائت آیاتی از کلامالله مجید توسط قاری توانا، آقای نصیری رسمیت یافت.
در ابتدای همایش، حجتالاسلام و المسلمین ابومحمد مرتضوی رییس دبیرخانه نهاد نمایندگی مقاممعظم رهبری در امور دانشجویان ایرانی خارج از کشور به معرفی نهاد و ضرورت تشکیل این همایش پرداختند.
سپس دکتر مهران جاهد، دبیر علمی همایش به ایراد سخنرانی پرداختند. وی درباره انگیزه و هدف برگزاری این کنفرانس یادآور شد: علاوه بر تحکیم دوستی، ورود به امور تخصصی از جمله مهمترین هدف توسعه همکاری نخبگان ایرانی است.
در ادامه برنامه دکتر حسین سالارآملی قائممقام وزیر علوم در امور بینالملل با اشاره به پنج محور عمده در جهت تعامل علمی با عراق افزود: تحقیقاتی شدن امور، تبادل دانشجو، استفاده از استادان دو طرفه در روند انجام پایاننامهها، تبادل اعضای هیات علمی و انتقال دانش و برگزاری کنفرانسهای علمی مختلف از جمله محورهای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است.
در ادامه برنامه آقای دکتر ذوالفقار طوافک حمود یاسری، قائممقام سفارت عراق در ایران به ایراد سخنرانی پرداختند. ایشان با اشاره به مشترکات فرهنگی، تاریخی، هنجاری، مذهبی، اقتصادی، ورزشی و … دو کشور به ظرفیتها و نیازهای کشور عراق برای تعامل با ایران پرداختند.
در ادامه برنامه جناب آقای دکتر بیرنگ، قائممقام در امور بینالملل و رئیس مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به بیان برنامهها و ظرفیتهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حوزه تعامل با متخصصان ایرانی بازگشته به کشور پرداختند. ایشان با اشاره به این که، تبادل فناوری با کشورهای منطقه، به دلیل هزینهها و سختیهای کمتر، در اولویت این مرکز قرار دارد، از حضور تکنولوژیهای ایرانی و عراقی در کشور مقابل به صورت نمایشگاه، پاویون، استقرار در پارکهای فناوری و … استقبال و حمایت خواهد شد.
سخنران بعدی این نشست حجتالاسلام و المسلمین رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری (مدضلهالعالی) در دانشگاهها بودند. ایشان با اشاره به مشترکات فرهنگی دو کشور فرمودند: ایران و عراق در مذهب، هویت، زبان، ادبیات و آثار ادبی اشتراکات بسیاری دارند.
در ادامه همایش جهت آشنایی بیشتر شرکتکنندگان با هم و شبکهسازی، به مدت سی دقیقه استراحت و پذیرایی صورت گرفت.
قسمت بعدی همایش نشست پرسش و پاسخ «چهرههای فعال در حوزه علم و فناوری» با حضور افراد زیر برگزار گردید:
- دکتر علی زواشکیانی (مدیر پروژه های مشاوره و آموزش صنعتی مرکز مدیریت داراییهای فیزیکی دانشگاه تورنتو (C-MORE) و مدیرعامل شرکت پمکو
- دکتر محمدمهدی پاکپرور (مسئول میز عراق در مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری)
- مهندس محمدرضا سبحان (مدیر باشگاه کارآفرینی تیوان و کارخانه نوآوری هایوی – شعبهی پارک علم و فناوری پردیس)
- دکتر میثم رضایی (سرپرست دفتر دستیاری نظام پزشکی ایران و موسس و مدیرعامل استارتاپ موفق آوامدوی در حوزه گردشگری سلامت توریستهای عراقی)
- مهندس حسین حمزه (مدیر اطلاعرسانی نهاد نمایندگی مقاممعظم رهبری (مدضلهالعالی) در امور دانشجویان ایرانی خارج از کشور)
در این پنل، مهندس حمزه به آمار و ارقامی منتخب و معنادار در خصوص اشتراکات میان دو کشور ایران و عراق اشاره کردند. دکتر پاکپرور به معرفی ساز و کار همکاری مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری در خصوص همکاری با دانشمندان دو کشور پرداختند. آقای مهندس سبحان اعلام آمادگی نمودند که کارآفرینان و محققان عراقی در باشگاه کارآفرینی تیوان و کارخانه نوآوری هایوی مستقر گردند. آقای دکتر رضایی نیز به آسیبشناسی توریسم سلامت در ایران و به ویژهی پنداشتها و باورهای رایج میان عراقیان در این خصوص اشاره نمودند.
سپس افراد حاضر در این نشست به معرفی خود و ظرفیتهای موجود در زمینه فعایتهایشان پرداختند. سپس شرکتکنندگان در همایش سوالات و دغدغههای خود را با افراد حاضر در پنل در میان گذاشتند.
سپس شرکتکنندگان در رویداد جهت ادای فریضه نماز ظهر و عصر و صرف نهار به داخل پردیس دانشگاه صنعتی شریف راهنمایی شدند.
در فاصله زمانی نماز، نهار و استراحت، طبق هماهنگی انجام شده با پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف، بازدیدی برای دانشجویان عراقی در نظر گرفته شد تا با فعالیتها و ظرفیتهای پارک علم و فناوری شریف و همچنین استارتاپهای فعال در آن پارک آشنا شوند.
پس از اقامه نماز و صرف نهار توسط شرکت کنندگان، ادامه رویداد با سخنرانی آقای محمدباقر حکیم مسئول روابط عمومی رایزنی فرهنگی سفارت عراق در تهران برگزار گردید. نخستین مطلبی که وی بدان اشاره نمود تحسین اقدام به برگزاری این نشست بود. وی گفت: «این نخستین باری است که چنین رویدادی برگزار شده و خود اقدام به دعوت از مسئولین سفارت جمهوری عراق در ایران نموده است. لازم است در این جا از برگزارکنندگان رویداد کمال تشکر را به عمل آورم.» ایشان با اشاره به لزوم حضور استارتاپهای مختلف در کشور عراق، یادآورشد: باید مسوولان، روسای دانشگاهها و تجار در نمایشگاههای مختلف با دانشگاهها، شرکتها و ظرفیتهای ایرانی آشنا شوند.
سخنران بعدی این رویداد آقای مهندس سیاوش خالدان، مدیرعامل موسسه بینالمللی توسعه دانش فردای ایرانیان (Iran Knowledge) بود. وی با معرفی موسسه و فعالیتهای آن، آمادگی خود را جهت انجام هرگونه همکاری با سازمانها و شرکتها و دانشگاههای مختلف در زمینه ارتباط با متخصصان ایرانی خارج از کشور اعلام نمود. همچنین به معرفی شرکتهای حاضر در این همایش و زمینهی فعالیتشان پرداخت. در پایان کلیپ سبک زندگی متخصصان ایرانی بازگشته به کشور (مابک) پخش گردید.
سخنران بعدی این همایش جناب آقای دکتر فتوحی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف بودند. فتوحی با اشاره به تغییر و تحولات در راستای رسالت دانشگاهها خاطر نشان کرد: اولین رسالت دانشگاهها آموزش بود، در مرحله دوم پژوهش نیز در کنار آموزش قرار گرفت. به گفته وی، رسالت سوم دانشگاهها توجه به آموزش، پژوهش، کاربردی کردن دانش، تربیت کارآفرین و ثروت آفرینی است. وی درباره اهداف پژوهش سیاستگذاری تأکید کرد: اولویت بخشیدن به پژوهشهای هدفمند و کاربردی، ایجاد بستر پژوهشی برای کارآفرینی، ارتباط با صنعت افزایش نقش دانشگاه در ایجاد و توسعه تعامل با صنعت، ارتقای سطح کمی و کیفی ارتباط با صنعت و تلاش برای حل مسائل کشور و تجاری سازی نتایج تحقیقات از مهم ترین اهداف دانشگاه است.
قسمت بعدی همایش، نشست تخصصی با حضور مسئولان شورای مرکزی طرح امکانسنجی برگزار گردید. در این نشست افراد زیر شرکت داشتند:
- سرکار خانم مهشید آتشی (معاون مدير کل بورس و اعزام دانشجويان وزارت علوم)
- جناب آقای پاکیزهدل (رئیس اداره جذب نخبگان وزارت امور خارجه)
- جناب آقای دکتر امیرخانی (مشاور قائم مقام وزیر بهداشت در امور بین الملل)
- مهندس حسین حمزه (مدیر اطلاعرسانی نهاد نمایندگی مقاممعظم رهبری در امور دانشجویان ایرانی خارج از کشور)
در این نشست مسئولان مربوطه به معرفی خود و فعالیتهای حوزه سازمانی تحت اختیارشان پرداختند. سپس شرکتکنندگان در نشست پرسشهای خود را مطرح ساختند.
قسمت پایانی همایش به صحبتها و جمعبندی همایش توسط دکتر جاهد اختصاص داشت. ایشان ضمن تشکر از شرکتکنندگان در همایش، ابراز امیدواری فرمودند در دورههای آینده همایش شاهد حضور هرچه بیشتر شرکتکنندگان با دستاوردهای بزرگ باشیم.
در پایان رویداد عکس یادگاری با حضور شرکتکنندگان در رویداد گرفته شد و هدایایی به رسم یادبود به حاضرین در رویداد اهدا گردید.
نظرسنجی:
طبق نظرسنجی انجام شده از شرکتکنندگان در رویداد نتایج زیر استخراج گردید: